Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Φωτοβολταϊκά: ψηλότερο πήχυ θέτει ο ΣΕΦ – 50.000 θέσεις εργασίας το 2020


Πιο φιλόδοξους στόχους για τα φωτοβολταϊκά αλλά και για το σύνολο των ΑΠΕ προτείνει ο ΣΕΦ, τόσο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα (2020), όσο και μακροπρόθεσμα (2050).
Η πρόταση του ΣΕΦ είναι ηαναθεώρηση προς τα πάνω του στόχου για το 2020, με ποσοστό ΑΠΕ στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 60% (και τουλάχιστον 10 GWp φωτοβολταϊκών), καθώς και κάλυψη του συνόλου της ηλεκτροπαραγωγής με ΑΠΕ ως το 2035 (με τουλάχιστον 30 GWp φωτοβολταϊκών) και του συνόλου των ενεργειακών αναγκών με ΑΠΕ ως το 2050.
Δεδομένης της διαρκούς μείωσης του κόστους των φωτοβολταϊκών και της ωρίμανσης των λοιπών τεχνολογιών ΑΠΕ, η υλοποίηση των στόχων αυτών μπορεί να επιτευχθεί με εύλογο κόστος. Ειδικά για την περίοδο από το 2015 και μετά, εκτιμάται ότι από την προτεινόμενη ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών θα υπάρξει καθαρό όφελος για τα δημόσια οικονομικά και θα δημιουργηθούν 50.000 θέσεις εργασίας ως το 2020.
Αναλυτικότερα, ο ΣΕΦ αναφέρει τα εξής για τις ΑΠΕ στη χώρα μας:
Στα θετικά της έκθεσης του ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι το νέο κείμενο είναι πιο κοντά στο πνεύμα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών Οδικών Χαρτών και τολμά να εξετάσει και σενάρια βασισμένα έως και κατά 80%-99% σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής (ή ισοδύναμα έως 59%-71% στην τελική ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας της χώρας).

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Παράδεισος για τα φωτοβολταϊκά η ηλιοφάνεια της Ελλάδας


Πρωταθλητής ηλιοφάνειας  πανευρωπαϊκά είναι η Ελλάδα, με συνέπεια να έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή κιλοβατωρών το χρόνο, περισσότερες από την Ισπανία, που κατατάσσεται στη 2η θέση, με 3η τη Νότια Γαλλία, και 4η την Ιταλία.
Σύμφωνα με τα γεωγραφικά, μετεωρολογικά και ηλιακής ακτινοβολίας δεδομένα της πανευρωπαϊκής βάσης Photovoltaic Geographical Information System (PVGIS), στην Αθήνα παράγονται 1.550 KWh, έναντι 1.540 KWh στη Μαδρίτη, 1.500 KWh στη Μασσαλία, 1.460 KWhστη Ρώμη, 1.040 KWh στο Μόναχο, και 1.030 KWh στη νότια Τσεχία.
Η ελληνική «πρωτιά» έχει βέβαια και την αρνητική της ανάγνωση, αφού μπορεί να δώσει έναυσμα σε κάποιους να υποστηρίξουν ότι με τέτοια ηλιοφάνεια, ένα φωτοβολταικό στην Ελλάδα είναι αποδοτικό και με χαμηλότερες ταρίφες, όπως εξάλλου επισήμανε προ εβδομάδας ο γερμανός υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιούργκεν Μπέκερ.
«Δεν πετύχαμε τέτοια εντυπωσιακά αποτέλεσματα στο χώρο των φωτοβολταικών μόνο και μόνο χάρη στις ταρίφες, που στην Ελλάδα είναι κατά 50% υψηλότερες, ούτε μόνο χάρη στην ηλιοφάνεια, που επίσης στην Ελλάδα είναι 40% υψηλότερη», ήταν τα λόγια του κ.Μπέκερ. Και συνέχισε λέγοντας ότι το γερμανικό επίτευγμα σχετίζεται με την προσαρμογή των ταριφών στο κόστος του εξοπλισμού και την εξέλιξη της αγοράς (που δίνουν μια εύλογη απόδοση στην επένδυση της τάξεως του 9-12%), τις γρήγορες αδειοδοτικές διαδικασίες, την ταχύτητα στις διασυνδέσεις με το δίκτυο, την πρόσβαση σε χαμηλού κόστους κεφάλαια και φυσικά την αξιοπιστία λειτουργίας του συστήματος για την20ετή διάρκεια της επένδυσης.

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Πληθώρα αιτήσεων για φωτοβολταϊκά στις στέγες


Σε έτος φωτοβολταϊκών για οικοπεδούχους και κατοικίες αναμένεται να αναδειχθεί το 2012, αφού συνεχίζεται αυξητικά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες που δέχεται η ΔΕΗ, οι οποία ήδη έχει δεχτεί πανελλαδικά περισσότερες από 3.000 αιτήσεις.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, εφαρμόζεται για συστήματα ισχύος μέχρι 10 κιλοβάτ που εγκαθίστανται σε ταράτσες, δώματα, βεράντες, στις στέγες χώρων στάθμευσης κ.λπ. που χρησιμοποιούνται - για κατοικία ή έδρα πολυ μικρών επιχειρήσεων.
Η εγκατάσταση
Σημειώνεται ότι φωτοβολταϊκά συστήματα ακόμη και σε μικρά εκτός σχεδίου οικόπεδα θα μπορούν να βάζουν στο εξής οι μικροεπενδυτές. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αξιοποιήσει κανείς ένα μικρό οικόπεδο για εγκατάσταση ισχύος 100 κιλοβάτ, κάτι που αναμένεται να βοηθήσει χιλιάδες μικροεπενδυτές σε όλη την Ελλάδα. Η κάλυψη θα μπορεί να φτάσει μέχρι και το 50% του ακινήτου.